Page 77 - TURYSTYKA DOLNEGO BUGU
P. 77
minut. Podawać z zestawem surówek i pie‑
czonymi ziemniakami.
Najpopularniejsze metody na pozbycie się
posmaku mułu to: zalanie ryby mlekiem,
obłożenie jej cebulą lub skropienie sokiem
z cytryny.
Pasztet ze szczupaka
Rybę (2 kg) sprawić, dokładnie wypłukać
pod bieżącą wodą, pokroić w dzwonka,
osolić i odstawić w chłodne miejsce na 2
godziny. Pozostałe składniki to: 25 dag
surowego boczku, 2 cebule, 2 jajka, gałka
muszkatołowa, 2 suche bułki, mleko, liść delikatny olej (np. ryżowy, z pestek wino‑
laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, tymia‑ gron), a następnie wyłożyć sandacza. Sma‑
nek, włoszczyzna, tarta bułka. Ugotować żyć najpierw od strony skórki do 10 minut,
wywar warzywny z dodatkiem ziela an‑ później obrócić i smażyć do 5 minut.
gielskiego i listka laurowego. Bułki namo‑ Składniki do sosu kurkowego: 500 g ku‑
czyć w mleku. Gdy warzywa będą miękkie, rek, 3 cebule, kilka ząbków czosnku, 2 łyż‑
dodać rybę i gotować na wolnym ogniu ki delikatnego oleju, 2 łyżki masła, 1 łyżka
przez 20 minut. Po tym czasie rybę wyjąć oliwy extra vergine, 100 ml śmietany 30%,
i ostudzić. Oddzielić mięso od ości. Do wy‑ mąka, 1 łyżeczka soku z cytryny, 2 łyżki
waru dodać drobno pokrojony boczek i za‑ drobno posiekanego kopru, sól, pieprz.
gotować. Wszystkie składniki przepuścić Kurki dokładnie umyć, a najlepiej prze‑
przez maszynkę. Dodać jajka, gałkę musz‑ lać wrzątkiem i przez chwilę wymoczyć
katołową i pozostałe przyprawy, dokładnie w chłodnej wodzie. Wyłożyć na ręcznik
wymieszać. Formę wyłożyć papierem do papierowy, osuszyć, a w razie potrzeby
pieczenia, wyłożyć na nią masę i zapiekać doczyścić. Cebulę pokroić w drobną kost‑
przez 40 minut w piekarniku w tempera‑ kę i zeszklić na oleju. Dodać ząbki czosnku,
turze 150–180°C. Pasztet można podawać masło, oliwę i grzyby. Smażyć na wolnym 75
z konfiturą z żurawiny, udekorowany świe‑ ogniu przez 5 minut, mieszając. Całość
żymi ziołami. delikatnie posypać mąką i koprem, po‑
nownie wymieszać, dolać śmietanę i sok
Sandacz w sosie kurkowym z cytryny. Dusić, aż wszystko zgęstnieje.
Rybę oczyścić z łusek, dokładnie umyć pod Dodać odrobinę soli i pieprzu. Usmażoną
ciepłą wodą i osuszyć. Pokroić na porcje, rybę polać sosem.
skórę dodatkowo naciąć w kilku miejscach. Jeśli użyjemy kwaśnej śmietany, nie trzeba
Posolić, skropić sokiem z cytryny i posypać będzie dodawać soku z cytryny. Sos można
drobno posiekanym czosnkiem. Odstawić przygotować również z innych grzybów,
na 30 minut. Na rozgrzaną patelnię wlać np. pieczarek czy borowików.