- rozwinO LGD
- rozwinCzłonkostwo
- rozwinPrzygotowanie LSR 2023-2027
- rozwinRLKS 2016-2023
- Wsparcie KSOW
- Procedura wyboru operacji
- Obowiązujące akty prawne - okres programowania 2014-2020
- Harmonogram konkursów
- Umowa Ramowa
- Plan Komunikacji i Plan Szkoleń
- Kryteria Wyboru
- Przedsięwzięcia
- Księga wizualizacji PROW 2014-2020 i księga wizualizacji PO RYBY 2014-2020
- Wnioski PROW na lata 2014 - 2020
- Wnioski PO Ryby na lata 2014-2020
- Prezentacje ze szkoleń
- Pytania i odpowiedzi
- Ankiety
- rozwinWdrażanie LSR 2023-2027
HESTIA - Culinary & Natural Heritage for Tourism and Identity / HESTIA - Dziedzictwo kulinarne i przyrodnicze dla turystyki i tożsamości
Spotkanie inicjujące projekt
Spotkanie inicjujące zostało zorganizowane w dniach 4-5.06.2019 roku na terenie LGD Aktywni Razem w celu przedyskutowania szczegółów działań projektu HESTIA i osiągnięcia jednakowego rozumienia celów i sposobu realizacji projektu.
W spotkaniu wzięli udział przedstawiciele z LGD z Finlandii (2 os.), przedstawiciele LGD AR (2 os.), przedstawiciele LGD ZZ (3 os.) oraz moderator (1 os.).
Pierwszego dnia spotkanie ukierunkowane było na omówienie zagadnień związanych z realizacją projektu, harmonogramu poszczególnych działań, rekrutacji uczestników i wizyt studyjnymi, w tym szkoleń kulinarnych, przedstawienie planu pobytu przedstawicieli LGD z zagranicy. Drugiego dnia skupiono się na omówieniu kolejnych działań zaplanowanych w ramach projektu, w szczególności szkoleń i praktyk gastronomicznych dla młodzieży, zaplanowanych publikacji i działań promocyjnych oraz ustaleniu szczegółowego harmonogramu prac dla partnerskich LGD. W drugim dniu spotkania partnerom projektu współpracy zaprezentowano walory kulturowe obszaru LGD AKTYWNI RAZEM.
Rekrutacja uczestników
Rekrutacja uczestników była prowadzona w okresie od czerwca do listopada 2019 roku. Każdy z partnerów prowadził rekrutację oddzielnie. Opierała się ona głównie na zaproszeniach kierowanych do szkół, placówek gastronomicznych, ale także lokalnych gazetach oraz stronach internetowych partnerów projektu.
Wizyta studyjna w Finlandii, w tym szkolenie kulinarne
W dniach 14-17 lipca 2019 roku odbyła się wizyta studyjna w Finlandii w tym szkolenie kulinarne z udziałem przedstawicieli branży gastronomicznej obszarów LGD Aktywni Razem i LGD Zalew Zegrzyński, przedstawicieli polskiej młodzieży ze szkoły gastronomicznej, moderatora oraz przedstawicieli LGD AR i LGD ZZ. W trakcie spotkania połączono się także z Prezesem partnerskiej węgierskiej LGD za pomocą komunikatora Skype.
W ramach programu wizyty odbywały się liczne warsztaty kulinarne, w tym związane z przygotowaniem tradycyjnej kuchni fińskiej. Uczestnicy mieli okazję przyrządzać m.in dania z mięsa z renifera, tradycyjne fińskie placki, poznać lokalną metodę przyrządzania ryb. Ponadto, uczestnicy mieli okazję poznać przykłady fińskich inicjatyw , lokalną kulturę, kuchnię oraz styl prowadzenia działalności turystycznych.
Wizyta studyjna w Polsce, w tym szkolenie kulinarne
W dniach 6-10 października 2019 roku odbyła się wizyta studyjna w Polsce, w ramach które obie polskie Lokalne Grupy Działania - partnerzy projektu gościły grupę z Finlandii oraz odwiedziły siebie nawzajem.
W wizycie brali udział przedstawiciele partnerskich LGD z Polski i Finlandii, młodzież i przedstawiciele branży gastronomicznej z obszarów tych LGD.
Uczestnicy tej wizyty studyjnej mieli okazję zapoznać się z dziedzictwem kulturowym obszarów polskich LGD oraz wziąć udział w warsztatach kulinarnych dotyczących polskiej kuchni. Na obszarze LGD Aktywni Razem odbyły się warsztaty z pieczenia chleba, wyrobu tradycyjnych powideł z buraków cukrowych i wyrobu serów. Uczestnicy mogli zapoznać się także z metodą pieczenia ziemniaków w ognisku. Natomiast na obszarze LGD odbyły się warsztaty z przygotowania tradycyjnych polskich potraw. Uczestnicy pod nadzorem nauczyciela przedmiotów gastronomicznych przygotowywali m.in. kotlety schabowe, kapustę zasmażaną, pierogi oraz szarlotkę.
Lokalne warsztaty kulinarne (Polska)
W dniach 10-11 maja 2022 roku odbyły się lokalne warsztaty kulinarne, w których uczestniczyła młodzież ucząca się w szkołach ponadpodstawowych w klasach o kierunku gastronomicznym. Pierwsze warsztaty odbyły się 10 maja w Powiatowycm Zespole Szkół Ponadpodstawowych w Serocku, a drugie 11 maja na terenie LGD Aktywni Razem. W ramach warsztatów uczestnicy przygotowywali tradycyjne potrawy z obszarów partnerów projektu.
Warsztaty kulinarne na obszarze LGD Zalew Zegrzyński
Warsztaty kulinarne na obszarze LGD Aktywni Razem
Szkolenie w zakresie przedsiębiorczości i praktyki dla młodzieży w placówkach gastronomicznych
W dniach 10-11 maja 2022 roku odbyły się 2 szkolenia dla młodzieży z zakresu przedsiębiorczości. Pierwsze szkolenie odbyło się 10 maja 2022 roku w Powiatowym Zespole Szkół Ponadpodstawowych, a drugie szkolenie 11 maja 2022 roku na obszarze LGD Aktywni Razem. Uczestnikami obu szkoleń była młodzież ucząca się w szkołach ponadgimnazjalnych. Szkolenia miały na celu pobudzić w młodzieży postawy przedsiębiorcze. Były przeprowadzone przez dwie trenerki z obszaru fińskiego partnera projektu oraz moderatora projektu. W ramach szkolenia młodzież mogła zapoznać się z metodą 4H stosowaną w Finlandii oraz uczestniczyć w warsztatach, podczas których tworzyli swoje pomysły na działalność gospodarczą poprzez określenie oferty, grupy odbiorców produktów/usług, źródła finansowania pomysłów, otoczenia biznesu, metody promocji produktów.
Szkolenie na obszarze LGD Zalew Zegrzyński
Szkolenie na obszarze LGD Aktywni Razem
Opracowanie publikacji: polskie, węgierskie i fińskie przepisy kulinarne / Katalog lokalnych produktów i usług
W ramach projektu powstała publikacja zawierająca przepisy kulinarne z trzech krajów, z których pochodzą partnerzy projektu. Znajdziemy w niej przepisy polskie, węgierskie i fińskie. Publikacja wydana została w wersji dwujęzycznej - polsko-angielskiej.
Z publikacją można zapoznać się wchodząc w poniższy link.
Publikacja "Kulinarne podróże - regiony Polski, Finlandii i Węgier od kuchni" - wersja do pobrania
Działania promujące lokalne produkty, usługi (eko)turystyczne i współpracę
W ramach zadania zakupiono witrynki służące promocji lokalnych produktów. Witryny zostały rozmieszczone na obszarach partnerów projektu współpracy. Umożliwiają one odpowiednie wyeksponowanie lokalnych produktów.
Opracowanie przewodnika turystycznego
W ramach projektu powstały dwa przewodniki turystyczne opisujące obszary polskich partnerów projektu współpracy - LGD Zalew Zegrzyński i LGD Aktywni Razem (po jednym na obszar).
Z przewodnikami w wersji elektronicznej można zapoznać się poprzez zamieszczone poniżej linki, natomiast wersje papierowe były dystrybuowane na lokalnych wydarzeniach oraz w biurach poszczególnych LGD.
Przewodnik turystyczny LGD Zalew Zegrzyński - wersja do pobrania
Przewodnik turystyczny LGD Aktywni Razem - wersja do pobrania
Wyjazd LGD AR na teren LGD ZZ promujący produkty lokalne i ofertę turystyczną
Grupa uczestników z obszaru LGD Aktywni Razem uczestniczyli w Festiwalu Aktywności Społecznej i Kulturalnej Sołectw we wrześniu 2022 roku. Uczestnicy mieli rozstawiony swoje stoisko, na którym promowali lokalne produkty i ofertę turystyczną obszaru LGD Aktywni Razem.
Promocja lokalnych produktów obszaru LGD ZZ oraz pokaz kulinarny
Zadanie to obejmowało zakup lokalnych produktów obszaru LGDZZ oraz koszy do zapakowania ich w zestawy. Lokalne produkty były promowane na lokalnej imprezie organizowawanej przez LGD Zalew Zegrzyński - Festiwalu Aktywności Społecznej i Kulturalnej Sołectw.
W ramach projektu odbył się także pokaz kulinarny wykonany przez osobę o znanym wizerunku w branży gastronomicznej - Pascala Brodnickiego. Pokaz ten odbył się 29 września 2022 roku w Kuligowie. Pokaz kulinarny oglądali mieszkańcy obszaru LGD, w tym lokalni przedsiębiorcy z branży turystycznej oraz młodzież z klasy gastronomicznej z Powiatowego Zespołu Szkół Ponadpodstawowych w Serocku.
Promocja projektu
Promocja projektu zakładała stworzenie zakładek na stronach internetowych partnerów projektu oraz przygotowanie i zamieszczenie artykułów prasowych w lokalnych gazetach.
Zarządzanie projektem, w tym koordynacja
Zadanie to obejmowało koszty związane z organizacją projektu, w tym związane z tłumaczeniem zagranicznych dokumentów, wydaniem interpretacji indywidualnych czy prowadzeniem rachunków bankowych.