Profesjonalna pracownia pszczelarska na terenie LGD Zalew Zegrzyński

Dochodowy pszczeli biznes


Dofinansowanie z LGD ZZ przyczyniło się do powstania – pracowni pszczelarskiej, udoskonalającej i przetwarzającej do spożycia miód pobrany z pasiek. Przedsięwzięcie to zostało zrealizowane przez Grzegorza Wiśniewskiego, który prowadzi działalność gospodarczą w gminie Somianka (powiat wyszkowski).


Umowa na realizację projektu „Profesjonalna pracownia pszczelarska na terenie LGD Zalew Zegrzyński” została podpisana 9 marca 2018 r. Na jej podstawie firmie PHU BRUBUD Grzegorz Wiśniewski przekazano dotację w wysokości 170 tys. zł. W Nowym Kozłowie nr 17 wybudowany został więc lokal, w którym przerabiany jest miód. Znajduje się tu odpowiedni sprzęt zakupiony w ramach dotacji. Zgodnie z umową pan Grzegorz zatrudnił 2 pracowników na co najmniej 3 lata, którzy pomagają mu przy miodzie. Właściciel urodził się w pobliskiej gminnie Rząśnik (powiat wyszkowski), natomiast obecnie mieszka w gminie Somianka.


W 2018 r. i do czerwca 2019 r. pracownia w Kozłowie Nowym przerobiła łącznie 5 ton miodu, co przekłada się na 4,2 tys. słoików „przysmaku misi”.  Miód kupują: sklepy, hurtownie oraz pobliscy mieszkańcy. Zresztą nic dziwnego, bo pan Grzegorz nie wyobraża sobie herbaty lub kawy bez miodu. Podkreśla, że ma on walory zdrowotne, w tym cukry proste, łatwo przyswajalne nawet dla cukrzyków. W zależności od miesięcy a zarazem dominacji kwitnących drzew lub roślin, pracownia pszczelarska ma w swej ofercie: miód wielokwiatowy, rzepakowy, akacjowy, lipowy, faceliowy, gryczany, nawłociowy, spadziowy itd.


Co warto wiedzieć, pszczoły pasteryzują miód już w ulach. Powodują to za sprawą gruczołów, z których wypuszczają toksyny, zabezpieczające miód przed zepsuciem. Pszczelarze wyjmują z uli plastry, które zalane są miodem. Po dostarczeniu ich do pracowni pszczelarskiej, miód jest odsklepiany i wirowany w maszynie z podgrzewanym dnem, a następnie umieszczany w pojemnikach.


Wiosną 2019 r. pszczoły na terenie naszego kraju, w tym powiatu wyszkowskiego i gminy Somianka miały problem z pozyskaniem nektaru. Mało przynosiły miodu, bo było zbyt sucho i za niska temperatura. Gdy z kolei kwitł rzepak, padały deszcze i pszczoły nie mogły pozyskiwać surowca. Akacja natomiast w połowie zmarzła. Pogoda spowodowała więc, że wiosną 2019 r. pan Grzegorz przerobił o 70 proc. mniej surowca niż w 2018 r.






"Europejskie Fundusze Strukturalne i Inwestycyjne, Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie". Strona internetowa Lokalnej Grupy Działania Zalew Zegrzyński współfinansowana jest ze środków Unii Europejskiej w ramach poddziałania "Wsparcie na rzecz kosztów bieżących i aktywizacji" w ramach działania "Wsparcie dla rozwoju lokalnego w ramach inicjatywy LEADER" objętego Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020. Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020: Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Instytucja Zarządzająca Programem Operacyjnym "Rybactwo i Morze" - Minister Gospodarki Morskiej i Żeglugi Śródlądowej. Strona internetowa opracowana przez Lokalną Grupę Działania Zalew Zegrzyński.

Lokalna Grupa Działania Zalew Zegrzyński
ul. gen. Wł. Sikorskiego 11, lok. 413
05-119 Legionowo
KRS 0000349416

Numer konta bankowego: 36 8013 0006 2004 0013 0808 0001

Biuro Lokalnej Grupy Działania mieści się w budynku
Starostwa Powiatowego w Legionowie, pokój: 203, 202, 201

Biuro czynne: Pn.- Pt. 8:00 - 16:00
tel.: (22) 76 40 203, (22) 76 40 253, (22) 76 40 202, (22) 76 40 201
e-mail: biuro*lgdzz.pl
Ze względu na ochronę adresu e-mail przed spamem należy
usunąć znak * i zastąpić go @