- rozwinO LGD
- rozwinCzłonkostwo
- rozwinPrzygotowanie LSR 2023-2027
- rozwinRLKS 2016-2023
- Wsparcie KSOW
- Procedura wyboru operacji
- Obowiązujące akty prawne - okres programowania 2014-2020
- Harmonogram konkursów
- Umowa Ramowa
- Plan Komunikacji i Plan Szkoleń
- Kryteria Wyboru
- Przedsięwzięcia
- Księga wizualizacji PROW 2014-2020 i księga wizualizacji PO RYBY 2014-2020
- Wnioski PROW na lata 2014 - 2020
- Wnioski PO Ryby na lata 2014-2020
- Prezentacje ze szkoleń
- Pytania i odpowiedzi
- Ankiety
- rozwinWdrażanie LSR 2023-2027
Aktualności
Szkolenie w Minikowie
Data umieszczenia: 18.05.2017 r., godz. 12.44
W dniach 16-17 maja br. uczestnicy projektu "Rozwój przedsiębiorczości na obszarach wiejskich poprzez tworzenie inkubatorów przetwórstwa lokalnego" udali się do Minikowa, gdzie wzięli udział w praktycznych warsztatach z zakresu rozbiórki tuszy wieprzowej.
Centrum Dziedzictwa Kulinarnego i Turystyki Wiejskiej w Minikowie mieści się w wolnostojącym budynku o powierzchni użytkowej 150m². W obiekcie znajduje się sala dydaktyczna na 26 osób ze stołami przeznaczonymi do pokazów kulinarnych. Wyposażenie budynku stanowi także chłodnia i lada chłodnicza. Obiekt jest w pełni przystosowany do prowadzenia praktycznych warsztatów.
Zorganizowane przez LGDZZ szkolenie było kolejnym z cyklu, które ma przygotować potencjalnych beneficjentów do otwarcia na obszarze Lokalnej Grupy Działania inkubatorów przetwórstwa lokalnego. Zgodnie z przyjętą definicją inkubator to podmiot działający w celu udostępnienia lokalnym producentom rolnym lub małym przetwórcom, infrastruktury (pomieszczeń wyposażonych w urządzenia i maszyny niezbędne do przetwarzania produktów spożywczych i przygotowania do sprzedaży), spełniającej wymagania weterynaryjne, sanitarne i ochrony środowiska.
Przed rozpoczęciem rozbiórki tuszy pan Piotr Sawa Kierownik Działu Rozwoju Obszarów Wiejskich KPODR omówił historię powstania inkubatora, obowiązującą w tym obszarze legislację, warunki techniczne jakie musi spełniać obiekt, by mógł w pełni funkcjonować. Następnie uczestnicy warsztatów mieli do przygotowania m.in. kiełbasę polską, pasztetową i smalec. Okazało się to nie lada wyzwaniem, ponieważ wpierw wszystkie elementy trzeba było od siebie oddzielić. Pracy w inkubatorowej kuchni było naprawdę dużo. Ostatecznie udało się ukończyć wszystko na czas. Zwieńczeniem warsztatów był obiad przygotowany przez samych uczestników.
Projekt jest współfinansowany ze środków Unii Europejskiej.