Aktualności

Szkolenie w Minikowie

Data umieszczenia:

W dniach 16-17 maja br. uczestnicy projektu "Rozwój przedsiębiorczości na obszarach wiejskich poprzez tworzenie inkubatorów przetwórstwa lokalnego" udali się do Minikowa, gdzie wzięli udział w praktycznych warsztatach z zakresu rozbiórki tuszy wieprzowej.

Centrum Dziedzictwa Kulinarnego i Turystyki Wiejskiej w Minikowie mieści się w wolnostojącym budynku o powierzchni użytkowej 150m². W obiekcie znajduje się sala dydaktyczna na 26 osób ze stołami przeznaczonymi do pokazów kulinarnych. Wyposażenie budynku stanowi także chłodnia i lada chłodnicza. Obiekt jest w pełni przystosowany do prowadzenia praktycznych warsztatów.


Zorganizowane przez LGDZZ szkolenie było kolejnym z cyklu, które ma przygotować potencjalnych beneficjentów do otwarcia na obszarze Lokalnej Grupy Działania inkubatorów przetwórstwa lokalnego. Zgodnie z przyjętą definicją inkubator to podmiot działający w celu udostępnienia lokalnym producentom rolnym lub małym przetwórcom, infrastruktury (pomieszczeń wyposażonych w urządzenia i maszyny niezbędne do przetwarzania produktów spożywczych i przygotowania do sprzedaży), spełniającej wymagania weterynaryjne, sanitarne i ochrony środowiska.



Przed rozpoczęciem rozbiórki tuszy pan Piotr Sawa Kierownik Działu Rozwoju Obszarów Wiejskich KPODR omówił historię powstania inkubatora, obowiązującą w tym obszarze legislację, warunki techniczne jakie musi spełniać obiekt, by mógł w pełni funkcjonować. Następnie uczestnicy warsztatów mieli do przygotowania m.in. kiełbasę polską, pasztetową i smalec. Okazało się to nie lada wyzwaniem, ponieważ wpierw wszystkie elementy trzeba było od siebie oddzielić. Pracy w inkubatorowej kuchni było naprawdę dużo. Ostatecznie udało się ukończyć wszystko na czas. Zwieńczeniem warsztatów był obiad przygotowany przez samych uczestników.


Projekt jest współfinansowany ze środków Unii Europejskiej.


 



 





"Europejskie Fundusze Strukturalne i Inwestycyjne, Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie". Strona internetowa Lokalnej Grupy Działania Zalew Zegrzyński współfinansowana jest ze środków Unii Europejskiej w ramach poddziałania "Wsparcie na rzecz kosztów bieżących i aktywizacji" w ramach działania "Wsparcie dla rozwoju lokalnego w ramach inicjatywy LEADER" objętego Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020. Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020: Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Instytucja Zarządzająca Programem Operacyjnym "Rybactwo i Morze" - Minister Gospodarki Morskiej i Żeglugi Śródlądowej. Strona internetowa opracowana przez Lokalną Grupę Działania Zalew Zegrzyński.

Lokalna Grupa Działania Zalew Zegrzyński
ul. gen. Wł. Sikorskiego 11, lok. 413
05-119 Legionowo
KRS 0000349416

Numer konta bankowego: 36 8013 0006 2004 0013 0808 0001

Biuro Lokalnej Grupy Działania mieści się w budynku
Starostwa Powiatowego w Legionowie, pokój: 203, 202, 201

Biuro czynne: Pn.- Pt. 8:00 - 16:00
tel.: (22) 76 40 203, (22) 76 40 253, (22) 76 40 202, (22) 76 40 201
e-mail: biuro*lgdzz.pl
Ze względu na ochronę adresu e-mail przed spamem należy
usunąć znak * i zastąpić go @