- rozwinO LGD
- rozwinCzłonkostwo
- rozwinPrzygotowanie LSR 2023-2027
- rozwinRLKS 2016-2023
- Wsparcie KSOW
- Procedura wyboru operacji
- Obowiązujące akty prawne - okres programowania 2014-2020
- Harmonogram konkursów
- Umowa Ramowa
- Plan Komunikacji i Plan Szkoleń
- Kryteria Wyboru
- Przedsięwzięcia
- Księga wizualizacji PROW 2014-2020 i księga wizualizacji PO RYBY 2014-2020
- Wnioski PROW na lata 2014 - 2020
- Wnioski PO Ryby na lata 2014-2020
- Prezentacje ze szkoleń
- Pytania i odpowiedzi
- Ankiety
- rozwinWdrażanie LSR 2023-2027
Aktualności
Nasi na podium
Data umieszczenia: 29.12.2016 r., godz. 14.35
Mazowsze słynie z doskonałych produktów mlecznych, w tym właśnie serów podpuszczkowych. Wytwórcy najsmaczniejszych mazowieckich serów, laureaci I edycji Mazowieckiego Konkursu Serów Zagrodowych, otrzymali nagrody z rąk wicemarszałek Janiny Ewy Orzełowskiej.
Aby wykorzystać długoletnie tradycje i rozpropagować wśród współczesnych producentów mleka modę i wiedzę na temat serów zagrodowych, od kilku lat urząd marszałkowski organizuje szkolenia skierowane właśnie do małych, jak i większych producentów mleka. Uczestnicy zdobywają na nich praktyczną wiedzę dotycząca produkcji serów oraz tradycji serowych na Mazowszu.
Nic więc dziwnego, że warsztaty organizowane przez samorząd województwa cieszyły się ogromnym zainteresowaniem. Często uczestnikami szkoleń były osoby prowadzące gospodarstwa agroturystyczne, które chciały częstować swoich gości naturalnymi produktami, pochodzącymi z bezpośredniego sąsiedztwa.
Kolejnym etapem promocji serów zagrodowych był konkurs. Został on zorganizowany przy współpracy z Mazowieckim Ośrodkiem Doradztwa Rolniczego. Podczas I etapu Konkursu, który odbył się w siedzibie MODR Oddział Poświętne II miejsce zajęła Regina Rataj z Łachy za ser podpuszczkowy z papryką, natomiast III miejsce wywalczyła Dorota Dyga z Gąsiorowa za ser podpuszczkowy z czarnuszką. Wyróżnienie otrzymała również Jadwiga Tyska z Zabłocia za ser podpuszczkowy naturalny. Na etapie wojewódzkim nasi mieszkańcy również zaznaczyli swoją obecność - decyzją kapituły Dorota Dyga z Gąsiorowa otrzymała II nagrodę za ser podpuszczkowy z czarnuszką.
Gratulujemy!
fot. Urząd Marszałkowski Województwa Mazowieckiego